Elbert Gubbels – dýmky BigBen, Hilson, Porsche a Bugatti

Posted by pipemagcz | Posted in Osobnosti ve světě dýmek a tabáků | Posted on 03-07-2012

Dýmky BigBen a HilsonZa pomoci své rodiny založil v roce 1870 Elbert Gubbels Sr. maloobchod s tabákem a jiným vybavením pro kuřáky.

V roce 1924 změnil tehdejší vlastník Elbert Gubbels Sr., nyní otec / dědeček současného majitele, maloobchod na velkoobchodní síť. Společnost neustále rostla a dovážela dýmky z nejrůznějších zemí světa, protože v Holandsku nebyly žádné továrny, které by vyráběly dýmky z kořene vřesovce. Nejdůležitějšími dodavateli byly Francie a Anglie.

Když v květnu roku 1940 začaly Holandsko okupovat germánské kmeny, nastalo téměř pětileté období, ve kterém se rodina Gubbels mohla jen těžko věnovat rozvíjení svého obchodu. Během několika let tohoto vynuceného klidu pojal Elbert Gubbels představu, že by se mohli stát nezávislými na cizích dodavatelích a pořídil si vlastní rostliny, aby mohl po druhé světové válce začít s produkcí vlastních tabákových dýmek.

Ihned po úspěšném konci války bylo velmi obtížné získat nějaké dobré dýmky, protože import ze zahraničí byl hodně omezený. Teď tedy byla ta správná chvíle pro začátek něčeho nového. V roce 1946 Elbert Gubbels zahájil výrobu dýmek v ulici Godsweerdersingel č. 20 ve městě Roermond. K dispozici měl jen pár nových strojů a několik dělníků, přičemž někteří z nich byli specialisté ze zahraničí. Brzy se však ukázaly nedostatky příliš přeplněného prostoru a potřeba nového vybavení pro dělníky. Bylo jasné, že dílna nebude stačit, a tak pan Gubbels investoval do jiné budovy, která se rozkládala na celkové ploše 900 m² a zároveň nabízela i velký prostorný sklad. Nyní už mohla být produkce zvýšena. Mohly se také vyvíjet nové modely a zlepšovala se kvalita dýmek, které se vyráběly.

Výroba neustále rostla, ale ukázalo se, že pro větší vývoz na zahraniční trhy je potřeba mít „mezinárodní“ značku zvučného jména – nikdo se zjevně příliš nestaral o dýmky vyrobené v Nizozemí. Protože měl pan Gubbels pocit, že rozšíření nové značky do světa by trvalo moc dlouho, zakoupil raději malou obchodní společnost v Amsterdamu, která vlastnila všechna práva na používání značky Big Ben a byla již ve světě prodávání dýmek a jiného zboží poměrně dost známá. Opravdu dobrá shoda okolností – Gubbelsovy produkty se nyní mohly dostat na trhy ve všech evropských zemích, do USA, Kanady a mnoha jiných zemí, a nyní již jeho výrobky můžeme najít v téměř všech zemích po celém světě.

V prosinci roku 1972 otevřela společnost novou, velmi moderní továrnu v Roermondu, na ulici Keulsebaan 505. Při oficiálním otevření za pomoci guvernéra provincie Limburgu byla Gubbelsova společnost jménem Její Výsosti královny Nizozemí Juliany označena titulem „Royal“ (královská z ang.), takže oficiálně se nyní společnost jmenovala: Elbert Gubbels & Zonen – Koninklijke Fabriek van Tabakspijpen (Elbert Gubbels & synové – královská dánská továrna na výrobu dýmek).

K vyjádření pocty, že tento titul získali, přejmenovali Gubbelsovi značku na Royal Dutch. Vytvořením této nové značky zároveň došlo k popření domněnky, že značka Big Ben je anglická – jak si tehdy mnozí mylně mysleli.

Na konci 70. let 20. století byly v Beneluxu jen dvě továrny na výrobu dýmek z kořeně vřesovce: Gubbelsova v Nizozemí a továrna Hillen v městě Bree v Belgii. Když se v roce 1980 dostala druhá jmenovaná společnost do finančních potíží,  Gubbels se rozhodl, že ji koupí společně s její značkou Hilson – což byla známá značka, která se na nejvýznamnějším německém trhu prodávala lépe než Gubbelsova hlavní značka Big Ben. Továrna v Bree se brzy nato zavřela, takže Gubbels je nyní jediným výrobcem dýmek z kořene vřesovce v zemích Beneluxu. (Ovšem až na pár méně významných výrobců!)

V nedávné době se Gubbels také proslavil výrobou dýmek s designem Porsche a Bugatti. Elbert Gubbels & Zonen B.V. je nyní jedním z největších producentů dýmek na světě. Ročně vyrobí zhruba 60 zaměstnanců 250 000 – 300 000 dýmek. Více jak 70 % těchto dýmek se pak vyváží na zahraniční trhy.

Post your comment

*

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.