Historie dýmek Peterson – 1865 – 1889 období před patentem

Posted by pipemagcz | Posted in Dýmky a výrobci dýmek | Posted on 04-08-2012

Charles PetersonTovárna Peterson

Značka dýmek Peterson patří mezi jedny z nejuznávanějších značek na světě. V Irsku se pod tímto jménem vyráběly dýmky v rámci podnikání už od 19. století. Dnes je celá firma řízená jejím jediným vlastníkem  – Tomem Palmerem, který na celou výrobu dohlíží ze své kanceláře z továrny Sallynoggin v irském Dublinu.

Na začátku roku 2015 se všichni budeme moct stát svědky oslav 150. výročí založení značky Peterson. Během této velké události spatří světlo světa i připravovaná odborná publikace Peterson s novým pamětním vydáním o dýmkách. Zatím je naplánováno, a všichni věří, že to tak i dopadne, že se vydání bude konat v květnu roku 2015 na dýmkové přehlídce Chicagoland Pipe Show, která se koná každý rok v Pheasant Run Resort v St Charles, Illinois, USA.

Stručná historie vývoje dýmky Peterson

1865 – 1889 období před patentem

Bratři Kappové, George a Fredrick, původně emigrovali do Velké Británie z Nuremburgu v Bavarii. Poprvé se objevili na ředitelství obchodu v Londýně v roce 1866, kdy si tam zaregistrovali výrobnu dýmek z mořské pěny v ulici Dean, číslo 98, Soho, Londýn. V roce 1896 si pak společnost rozdělili, založili si vlastní obchody s dýmkami a každý pokračoval svou vlastní cestou.

Někdy okolo roku 1874 se Fredrick přestěhoval do Dublinu, zatímco jeho bratr George zůstal v Londýně až do své smrti o pět let později. Fredrick se se svou mladou rodinou usadil v oblasti Dublinu nazvané Rathmines. V červenci toho samého roku si otevřel na Grafton Street, číslo 53, nový obchod, kde se prodávaly dýmky z mořské pěny a z kořene vřesovce.

Okolo roku 1875 si Frederick najal Charlese Petersona, mladého lotyšského přistěhovalce, který právě přijel do Dublinu, aby pro něj vyřezával dýmky. Primárně měl vyrábět běžně objednané dýmky z kořene vřesovce. Fredrick však velmi brzy nato umřel. Stalo se tak roku 1881. Přesně jeden rok poté zemřela i jeho vdova. Společnost zdědili synové Fredericka, kterým v té době bylo 10 a 12 let. Firma se přejmenovala na společnost Kapp Brothers, jak bylo stanoveno v závěti. Charles Peterson byl tenkrát hlavním řemeslníkem a vedl také celou firmu jako zástupce Fredericka a jeho ženy, dokud jejich synové nedospějí. Když pak bratři Kappovi dospěli, odkoupili Alfred a Charles Petersonovi část Christianových akcií a přejmenovali firmu na Kapp & Peterson. Christian si totiž vybral stát se doktorem a odstěhoval se do Anglie.

Post your comment

*

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.