Dýmky Mauro Armellini a Wilma Armellini

Posted by pipemagcz | Posted in Dýmky a výrobci dýmek, Osobnosti ve světě dýmek a tabáků | Posted on 22-07-2012

Dýmky Vilma ArmelliniTovárna Mauro Armellini vznikla v roce 1960. Když bylo mému otci 24, rozhodl se začít podnikat a po několik těžkých letech byl nakonec schopen vyrábět dýmky pro zahraniční trhy. Naše továrna má pevné základy: kvalitu a cenu.

Vždycky jsem spolupracoval se svým otcem a když jsem o něj v roce 2004 přišla, musela jsem se naučit „stát na vlastních nohách“.

Někteří mi přezdívají jménem „bílá moucha“, protože jsem pravděpodobně jedinou ženou ve světě vyrábění dýmek v Itálii. Pracuji výhradně s kořenem vřesovce, který vysychal minimálně po dobu jednoho roku; myslím si, že po jednom roku vysychání je kořen vřesovce tak akorát starý a tmavý. Mám raději ruční vyřezávání a používání minima přístrojů: tímto způsobem můžu využít svou zálibu ve volných formách.

Co se týče prodeje dýmek, myslím si, že tato práce by měla přinášet opravdovost a lásku ze světa dýmek těm, kteří je kouří; Filozofie továrny je stejná jako filozofie tvořící základy mé vlastní práce: kvalita a cena.

Mauro Armellini je výborným příkladem výrobce dýmek, který si vše sám vyrobí a vše se i sám naučí. Svou kariéru v oblasti výroby dýmek začal na začátku 60. let, kdy pracoval ve slavné italské továrně na dýmky „Rossi“. O několik let později, když továrna Rossi přestala vyrábět, se Armellini zkusil přestěhovat k Savinellimu, kde poté i zůstal. Zlepšil tam techniku rustiky a dnes existují mnohá známá rustikovaná dokončení jako například „Roccia“ nebo „Corallo“ jen díky jeho osobě. Armellini pracoval pro Savinelliho několik dlouhých let, dokud se nerozhodl, že založí svou vlastní dílnu, kde bude vyrábět dýmky pod svým jménem. V těch časech, a to i navzdory faktu, že trh s dýmkami byl obrovský, bylo začít vyrábět pod vlastní značkou poměrně riskantní, protože ceny byly vysoké a bylo těžké sehnat správné vybavení a nástroje.

Jakmile se jméno Armellini pevně usadilo ve světě dýmek, neohlížel se už Armellini zpět. Díky svému příteli a sousedovi, Alberto Paronellimu, byl schopen zaujmout zahraniční trhy, například trh ve Spojených státech nebo v ostatních státech po celé Evropě. Čtyři dcery Armelliniho postupně zasahovaly do podnikání, když svému otci pomáhaly tak často, jak se jen dalo. Nakonec to však byla Wilma, která se s opravdovým nadšením zajímala o podnikání a postupně se stala otcovou pravou rukou – nejen administrativním pracovníkem, ale také, kromě jiného, výrobcem dýmek ve všech možných podobách. O mnoho let později pak již postarší Armellini přestal vyrábět dýmky v tak velkém počtu a byla to Wilma, kdo pokračoval v jeho šlépějích.

Když nedávno Armellini zemřel, bylo pro Wilmu přirozené, a také velmi náročné, aby rozhodla, jak bude Armelliniho produkce vzhledem k otcovým standardům a vizím dál pokračovat. Podporoval ji přitom fakt, že už přes 20 let sama vyráběla dýmky od A do Z a věděla díky tomu, že kvalita Armelliniho dýmek je hodně známá a ona tak může v podnikání pokračovat.

Dnes, v malém městě Barasso v severní Itálii, pracuje Wilma a její dvacetiletý syn v dílně, kde vyrábí všechny Armelliniho dýmky. Matteo, syn Wilmy, je mladý nadšený muž s velkou láskou k dýmkám a k jejich výrobě, kterou mohl zdědit jedině po svém dědečkovi. Je pevně rozhodnutý pokračovat ve výrobě a udržet tak živou tradici ve výrobě dýmek, kterou založil jeho dědeček. Vytváří totiž snové tvary a dokončení, o kterých si je jist, že by se jeho dědečkovi líbily.

Dnes jméno Armellini znamená sny, oddanost, vášeň a talent pro výrobu dýmek a odborné znalosti tří různých generací, které spojuje jeden cíl: Nabízet co nejlepší dýmky vyrobené z co nejlepšího materiálu za co nejnižší cenu.

A odkaz žije dál…

Post your comment

*

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.