Historie dýmek Stanwell

Posted by pipemagcz | Posted in Dýmky a výrobci dýmek, Osobnosti ve světě dýmek a tabáků | Posted on 31-07-2012

Dýmky StanwellKdyž kuřáci dýmek mluví o dýmkách, které se stále dobře kouří, mohou se chlubit kreativním a nádherným designem, který je příkladem dánské výroby dýmek, a patří mezi nejvíce ceněné dýmky vyráběné v továrně, můžete se spolehnout, že mluví o dýmkách Stanwell. Od zákazníků i nejlepších výrobců z celého světa slyšíme stále dokola, že dýmka Stanwell je nejlepší dýmka vyrobená v továrně. Stanwell se může pyšnit nejmodernějšími dovednostmi v oblasti výroby dýmek na světě a mnoho let si také užívali unikátní vztahy s mnoha legendárními dánskými výrobci dýmek. Ve skutečnosti hraje společnost Stanwell v historii rozvíjení popularity dánských dýmek ve světě hlavní roli. Během druhé světové války si nemohli dánští kuřáci dýmek kupovat dýmky z kořene vřesovce vyrobené v Anglii, které v tu dobu hodně preferovali. V roce 1942 Poul Nielsen začal kvůli nedostatku anglických dýmek a surového kořene vřesovce vyrábět pro dánské zákazníky dýmky z bukového dřeva. V té době Poul úspěšně řídil a vedl společnost s názvem Kyringe, která vyráběla nejrůznější produkty – právě ze dřeva.

Na konci války se kořen vřesovce dal opět snadno pořídit, proto Nielsen začal dovážet vlastní kořen vřesovce a začal vyrábět dýmky z tohoto typu dřeva, aby tak mohl soutěžit s anglickými manufakturami. Musíte mít na paměti, že v roce 1948 byla Anglie jediným velkým centrem výroby dýmek. Proto se Nielsen rozhodl změnit jméno dýmek na „Stanwell“, což znělo mnohem více jako řádné anglické jméno než „Nielsen“. Aby ještě více připomínal Anglii, vytvořil také pro svou značku logo, na kterém je kůň táhnoucí kočár. Později si i on sám změnil jméno z Nielsena na Stanwell, což jen dokazuje jeho oddanost dýmkám, které vyráběl. Stanwellovy vztahy s dánskými výrobci dýmek můžeme vystopovat až k Sixtenu Ivarssonovi, který je považován za zakladatele moderní výroby dýmek v Dánsku. Ivarsson byl kdysi požádán, aby vytvořil design tvarů dýmek Stanwell. V roce 1969 se dokonce továrna přestěhovala do města zvaného Borup, blízko Copenhagenu, jen proto, aby byla blíže Ivarssonovi.

Výroba dýmek Stanwell

Stanwell způsobil se svou novou továrnou ve světě dýmek revoluci; do jeho debutu se totiž z Dánska exportovalo jen velmi málo dýmek. Byla to továrna Stanwell, která jako první zahájila masivní export dánských dýmek a podnítila tak zájem Američanů a Němců o dánskou výrobu. V dnešní době produkuje Stanwell zhruba 300 000 dýmek ročně. Stanwell se spoléhá na designy od velkých dánských výrobců dýmek, od Sixtena Ivarssona až po Jesse Chonowitsche, ze kterých pak vytváří stovky dalších tvarů. Od té doby, co se většina v Dánsku vyrobených dýmek pískuje v továrně Stanwell (Stanwell má dobrou reputaci pro své výborné pískování, které využívají mnozí, například mnoho dánských řezbářů, od Poula Winslowa až po Jesse Chonowitsche), si výrobci značky Stanwell z mnoha těchto dýmek po pískování berou inspiraci a používají je jako začáteční body pro tvary Stanwell; vše přitom probíhá po domluvě s původními řezbáři. Tento zajímavý a neobvyklý symbiotický vztah dává Stanwellovi možnost nabízet stovky neobvyklých a zajímavých tvarů za přijatelné ceny.

Jakmile se navrhne a vyřeže nový tvar, napodobuje se poté vyřezáváním pomocí soustruhu. Po úvodním vyřezání, které je dělané pomocí stroje, se všechny následující kroky výroby dělají ručně, od konečného pískování a moření až po aplikaci vosku na závěr celé výroby. Ve výrobním procesu dýmek Stanwell existuje zhruba 120 manuálních kroků. Továrna Stanwell je pravděpodobně tou nejúčinnější výrobnou dýmek na světě. Je to právě tato účinnost, která ze Stanwella činí tak neuvěřitelně cenově konkurenčního výrobce, který je schopen nabídnout prvotřídní výrobky a soutěžit i s velkými továrnami.

Hlavním cílem značky Stanwell je, a odjakživa také bylo, vyrábět kvalitní dýmky za takovou cenu, která je přijatelná i pro běžného člověka. V této oblasti je Stanwell neskutečně úspěšnou továrnou. Za stejnou částku peněz jsou schopni nabídnout pravděpodobně víc dýmek než jakýkoliv jiný výrobce v jejich cenovém rozmezí. Dýmka Stanwell nabízí výjimečnou kvalitu za neskutečně přijatelnou cenu. Dnes se často zdá, že existuje jen málo možností mezi nízkou cenou, špatnou kvalitou a ručně vyrobenými dýmkami, jejichž cena se může vyšplhat až na několik stovek dolarů. Stanwellovi se daří tuto mezeru velmi dobře zaplnit tím, že nabízí dýmky s podobnou kvalitou, jakou mají ručně vyrobené dýmky, ale jejich cena je přitom jen o maličko vyšší než u dýmek s poměrně špatnou kvalitou.

Dýmky Stanwell nesmí chybět v žádné  sbírce dýmek. Jméno Stanwell je základním kamenem dánské výroby dýmek. Když budete vlastnit jednu z dýmek Stanwell, nebudete se těšit jen z krásně navržené dýmky, která se výborně kouří a není přitom drahá, ale budete navíc držet v rukách i kus historie z oblasti výroby dýmek.

Historie dýmek Stanwell

Post your comment

*

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.