Historie dýmek Peterson – 1990 – Současnost, Palmerovo období

Posted by pipemagcz | Posted in Dýmky a výrobci dýmek | Posted on 11-08-2012

Dýmka Peterson meerschaum s figurální kresbou psa1990 – Současnost, Palmerovo období

Tom Palmer, profesí účetní, koupil na začátku 90. let společně s několika dalšími investory společnost Peterson, ale nakonec ji v roce 1995 skoupil celou.

Při pohledu zpět do historie značky Peterson Tom zvažuje, že většina změn, které od roku 1995 provedl, dosáhly velkého rozšíření v moderním světě dýmek a neustálé produkci nových tvarů a sérií. Zvažuje, že dýmka je v podstatě konzumním výrobkem, volně řečeno, a zákazník chce často něco nového.

Tom také věří, že „hlavní změny byly znovu zaměřeny na názory kuřáka a poskytují mu širokou škálu produktů, na které se může každý rok těšit.“

„Vždy musíme zůstat věrní svým kořenům. Naše dýmky jsou stále vnímány jako „tradiční“ a myslím si, že to je hodně důležité.“ Tato filozofie je podepřená faktem, že každý rok nadšenci dychtivě čekají na každoroční nové vydání dýmek, tabáku a nejrůznějších doplňků.

Dýmky v patentovém období

Kdyby se mě někdo zeptal, co mě vlastně motivuje ke sbírání dýmek Peterson, zřejmě bych odpověděl, že je to kvůli jejich odlišné, naprosto úžasné historii designu. Což mně, jako člověku, co se považuje za starého romantika, otevírá dveře do elegantnějších minulých let. Peterson je dost známý jako jeden z předchůdců odlišných klasických dýmkových designů dnešní doby. Musím se přiznat, že tato část historie výroby dýmek Peterson mě opravdu velmi zajímá. Zahrnuje to období výroby dýmek, kterému se také jinak říká patentové období. Můj skromný názor je takový, že se jedná o zosobněnou eleganci!

Kdykoli si procházím staré katalogy Peterson, cítím se, jako bych byl znovu malým dítětem, které se rozplývá nad ilustracemi a nad úžasnými liniemi dýmek, které jsem tak zbožňoval a toužil jsem mít je jednou v ruce. Vlastnictví takových dýmek je jako mít přístup k miniaturním pilulkám pro cestování v čase.

Původní patent číslo 12393 byl vydán společnosti K&P Velké Británii a v Irsku 8. srpna roku 1890 a ve Francii to byl patent číslo 210944, který vešel v platnost 22. ledna roku 1891.

1. května roku 1894 byl pro společnost Peterson vydán ve Spojených státech patent číslo 519 135 pro jeho unikátní konstrukci dýmky a náustku popsaný jako „jisté nové a užitečné zlepšení tabákových dýmek“. Tomuto se později začalo všude ve světě říkat „systém“ dýmek Peterson. V roce 1898 se stala dostupnou další jedna Petersonova inovace týkající se dýmek, jednalo se o náustek Peterson-Lip (P-Lip) navržený na vyrovnání vdechnutého kouře na horním patře v ústech. Systém měl zabránit vzniku pálivé chuti na jazyku. V tom samém období (tzn. na začátku 20. století) bylo K&P vydáno ještě několik podobných patentů.

Pro sběratele je patentové období této značky od založení K&P v roce 1890 a trvá až do expirace patentu; to znamená zhruba do roku 1915. Později Mike Leverette rozšířil ve své knize „A Peterson Dating Guide“ toto období až do roku 1922. Věřím, že to bylo čistě z toho důvodu, že v tomto období vypršel patent na P-lip.

Já bych ale opravdové „patentové období“ vnímal od roku 1890 do roku 1915. Díky mému skromnému pozorování jsem si totiž všiml, že patentové známky na dýmkách jsou z tohoto období poměrně jasně rozeznatelné, když se snažíme být přesní. Dýmky Peterson vyrobené během těchto let neměly žádné označení „Country of Manufacture“ (COM). Později však v továrně začali své produkty označovat známkou „Made in Ireland“ ve čtvercovém formátu. Ta se začala používat někdy okolo roku 1916.

Post your comment

*

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.