Dýmkařské novinky z Milána

Posted by pipemagcz | Posted in Dýmky a výrobci dýmek | Posted on 28-06-2012

Dýmky SavinelliMezi pravověrnými kuřáky dýmek snad nenajdete žádného, který by neměl rád italské dýmky. Právě naopak. Italové stále přichází s něčím novým, ale vše se nese v italském duchu. Každá úspěšná novinka většinou vychází z italské tradice či odkazuje nějakým způsobem na Itálii, na její umělce, architekty. Právě to můžeme říci o milánské dýmkařské firmě Savinelli. Savinelli patří mezi vůbec nejstarší dýmkařské značky v Evropě. Počátek firmy se datuje do roku 1876, kdy si  Achille Savinelli otevřel obchod na ulici  Orefici v centru Milána a začal zde  prodávat dýmky a příslušenství. V roce 1956 se Achille junior rozhodl investovat do nového závodu v Barasu. Zde firma dosáhla v 60. letech největšího rozmachu. Bylo to z velké části díky výraznému exportu do Ameriky, kde se „Savinelky“ staly módním a žádaným artiklem. Díky získanému kapitálu se mohla firma dále rozvíjet a investovat do kvalitní výroby. Dnes sídlí firma přímo v centru Milána, je největším italským výrobcem dýmek a jméno Savinelli se stalo synonymem pro kvalitní a stále módní, italské dýmky. Savinelli má ve své nabídce dnes již tradiční tvary, které vyrábí celá staletí. Možná by bylo na místě připomenout si motto Savinelliů: „Za každým skvělým výrobkem je vždycky kus historie.“ Dalo by se říci, že dnešní dýmky z produkce firmy Savinelli jsou velmi elegantní dýmkařskou konfekcí, za kterou by se nemusel stydět ani Versace. Nutno říci, že většina Italů miluje odlehčené a menší dýmky, tedy přesně takové, jaké má v nabídce firma Savinelli či Dunhill od svého počátku. Římský odborník na italské dýmky Fausto Fincato k tomu říká: „Dýmka je něco, co se nosí v kapse, součást výbavy gentlemana. Nové tvary dýmek sensa anima (bez duše) nevytvářejí vlastní budoucnost, ale všechny klasické tvary ano.“

Dýmky Savinelli

Právě dýmky s odkazem na bohatou historii najdeme letos v nabídce u Savinelliů. Ta největší novinka se nese v duchu známého mistra Leonarda da Vinciho. Dýmku v duchu Leonarda da Vinciho před 4 lety vyrobil také Ser Jacopo. Jen pro připomenutí to byla ručně dělaná luxusní dýmka, která svým principem poukazovala na stejný kuřácký systém, který vymyslel Leonardo da Vinci roku 1510 pro francouzského krále Ludvíka XII. Dýmka měla zvláštní ochlazovací rýhu v hlavičce dýmky, která byla skryta zdařilým stříbrným kováním. Cirkulací vzduchu se dýmka ochlazovala. Rozdíl mezi Leonardovým návrhem a návrhem Ser Jacopa byl v materiálu. Ta současná dýmka z dílny Ser Jacopa byla z prvotřídního briaru, zatímco Leonardova dýmka byla navržena z terakoty. Nevím, jestli je to náhoda či úmysl, ale u Savinelliů dýmky s názvem obrazů Leonarda měli trošku odlišnou historii. Na počátku stála jedna dýmka a to dýmka s motivem obrazu Monny Lisy. Postupně během následujících let se tato řada rozrostla na celkem šest motivů. Více dýmek s motivem geniálních obrazů od Leonarda spustilo světově sběratelský zájem o celou sérii. V současnosti má tato limitovaná série šest sběratelských dýmek a můžeme se těšit na další rozšíření této řady i v budoucnu.

Dýmky Savinelli

Nejsou to dýmky se zvláštním ochlazováním jako tomu bylo u Ser Jacopa, ale jsou to volné tvary na určité obrazy Leonarda. Tvar dýmky je dá se říci moderní, ale každá dýmka má výrazné stříbrné kování v plaketce na troubeli, kde se zobrazuje motiv z návrhů Leonarda. První dýmkou jak již bylo řečeno byla dýmka s motivem Monny Lisy. Dýmka má tvar billiardu a stříbrný motiv je vyveden na troubeli. Pak následovala dýmka „Kůň“.  Popisná studie Leonardovy kresby Kůň – Il Cavallo obsahuje dýmku typu bent apple se speciální stříbrnou plaketkou na troubeli s rytinou motivu od Leonarda. Velmi zdařilou následující dýmkou, která má tvar dá se říci prodlouženého hornu odkazuje na motiv Leonardova obrazu Studie světla – Giochi di Luce. Čtvrtou dýmkou v pořadí z této série je dýmka pojmenovaná podle Leonardovy studie kanónu – Bombarda. Dýmka je tvaru více méně cherrywood, odkazující na tvar kanónu. Na troubeli je zobrazena přímo kresba kanónu ovšem ne vyrytá v plaketce, ale plasticky vyobrazena ve stříbře. Tato dýmka se prodává v kombinaci s dusátkem se stejným motivem jako je Leonardova studie kanónu.  Potom následovala dýmka s názvem Autoportrét neboli „Autoritratto“ a v této luxusní sadě najdeme nejen dýmku, ale i dusátko s vyrytým motivem portrétu jako je na obraze. Rozhodně stojí za to si dýmky prohlédnout, protože samotné rytiny jsou značně mistrovským kouskem. Dusátko má stříbrnou rytinu na tom konci, kterým se dusá tabák. Další dýmka tvaru bent apple má motiv Leonardova obrazu křídel „Ala Battente“. Opět je na plaketce vyryt stejný motiv jako u obrazu Leonarda. Všechny dýmky se nabízí v pěti povrchových úpravách a různých barvách dřeva, od přírodní světle hnědou, tmavě hnědou až po černou.  A to v provedeních black, marrone, natural, rustica, marrone scuro. Přičemž nejdražší je provedení hladké a světle hnědé barvě typu natural. Motiv Leonardova obrazu najdeme i na speciálních krabičkách, společně s glejtem o jednotlivém díle Leonarda a dýmkách.

Dýmky Savinelli
Z ostatních novinek jmenujme již tradičně výroční dýmku roku 2012. Kdy pro letošní rok byl zvolen více méně subtilnější a rovný tvar billiard. Dýmka má velmi pěkný elegantní vzhled s výrazným briarovým prstýnkem. Ovšem tento klasický tvar nic neubírá na jedinečnosti této dýmky. Klasika zkrátka nezestárne a bude stále vyhledávána, tak jako dýmky Savinelli. Jsou to totiž dýmky, které mají svůj charakter.

Text: Michaela Koláčková
Foto: Rostislav Čuřík

Post your comment

*

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.