Jak si vybrat dobrou dýmku

Posted by pipemagcz | Posted in Dýmky a výrobci dýmek | Posted on 24-06-2012

Vybírání té správné dýmky je vždy vysoce individuální záležitostí. Nejen začínající dýmkař by si měl dýmku vybírat podle tvaru, kvality a technického provedení. A nemusí to být vždy ta nejdražší dýmka.

Aby dýmka dobře sloužila, musí být v prvé řadě dobře vrtaná. To znamená, že kouřový kanál uvnitř hlavičky dýmky ústí opravdu na dně. Pokud by byla nadvrtaná, zůstane část tabáku na dně hlavičky nedokouřená a dýmka nebude dobře zakouřená. Hrozí nebezpečí, že dno bude pořád vlhké, dýmka ztratí chuť a „zkysne“. Při nákupu dýmky požádejte prodavače, aby ji rozložil. Dýmka se rozkládá otáčivým pohybem pouze v jednom směru. Zkontrolujte troubel i náustek, zda jsou bez viditelných vad a dobře na sebe navazují. Pokud je náustek příliš natěsnán na troubel, lze si pomoci lehkým nanesením grafitu na náustek. Ozdobný prstýnek na dýmce není jen estetická záležitost, ale může do jisté míry chránit i troubel. V případě, že je troubel a náustek takto chráněn stříbrem či jiným kovem, mluvíme o spigotu.

Dýmka musí „sedět“
Obrovský člověk bude s drobnou a křehkou dýmkou vypadat skoro jako by měl v ústech párátko. Platí tedy, že dýmka by měla alespoň trochu odpovídat velikosti svého majitele a jeho rukou. Měla by dobře sedět v ruce a být vyvážená. Pokud dýmku vezmeme za konec náustku a budeme ji držet pouze mezi ukazováčkem a prostředníčkem, zjistíme, jak je vyvážená a jak moc bude „táhnout“ zuby. Pokud chceme dosáhnout chladného kouře a dobrého požitku z kouření, měla by mít troubel s náustkem okolo 10 centimetrů. Pro začátečníky je vhodnější dýmka se silnějšími stěnami, protože se tolik nerozpaluje. Ideálním tvarem je typ „half bent“, která je tvarovým kompromisem mezi rovnou dýmkou (typ billiard) a zahnutou dýmkou (typ bent).

Kresba dřeva
U hladké dýmky je vždy důležitá kresba dřeva a platí zde určité kategorie třídění kvality. Je několik druhů kreseb, které
může briarové dřevo mít. Hlavní rozdělení je podle toho, jak se na dýmku díváme. Při pohledu na čelní konec vláken jsou vidět tzv. „ptačí oči“. Jsou to větší či menší kolečka tvořená růstem vláken. Při bočním pohledu na dřevo briaru jsou vidět čáry, připomínající plameny. Zvlněná a šikmá vlákna se nazývají „flame grain“ a rovná „straight grain (přímé zrno). Ta jsou nejvíce ceněna. A to proto, že briaru, z něhož se vyrobí dýmka typu streight grain, stále ubývá. Nejdražší dýmky jsou hladké a jemně mořené, aby vynikla krása tvaru a dřeva. Protože briar je kořenice, bývají v ní často zarostlé kamínky nebo vzduchové komůrky. Když se taková vada objeví, většinou se zakytuje a zatře. Dýmka je pak zařazena do nižší kategorie. Při výběru dýmky je dobré se podívat na kytovaná místa. Se dvěma kyty velikosti špendlíkové hlavičky je dýmka stále hodnocena a ceněna velmi vysoko. Když se na briaru dýmky vyskytne menší závada, tak se dýmka pískuje. To se proti hlavičce dýmky tryská žhavý písek, někdy i jemné sklo, který vymele měkké části dřeva a na povrchu zůstává plastická kresba. Díky větší finální ploše tyto pískované dýmky lépe odvádějí teplo a snesou i „hrubější zacházení“. Hodí se pro denní nošení po kapsách a jsou odolnější proti poškrábání. Dobře se z nich kouří venku i za nepřízně počasí. Dýmky, které mají hodně kazů, se kytují a moří tmavou barvou. Velké oblibě se těší černá barva, které v kombinaci se stříbrem vytváří estetický kontrast. Dýmky z méně kvalitního briaru se opracovávají tzv. součkováním. Upraveným vrtákem se na povrch hlavičky vyryjí vrypy, kterými se zakryjí kazy. Často vypadají jako pískované dýmky a také velmi dobře odvádějí teplo.

Náustek
Nejlepší náustky jsou z poloviny z přírodního kaučuku a z poloviny ze syntetického kaučuku. Dobrý poměr zajišťuje určitou tvrdost, ale i lesk. Náustky z kaučuku jsou měkčí, dobře se drží v zubech. Jejich nevýhodou je, že působením času a zubů šednou a nevypadají vábně. Dnes jsou často nahrazovány náustky z akrylátu. Mají stálý lesk, na vzduchu nešednou, ale jsou tvrdé.

Filtr
Asi v 90 % dýmek, jež jsou na trhu, je mezi troubel a náustek vložen filtr, většinou o průměru 9 mm. Filtry mají vložku z aktivního uhlí nebo mletého meršánu. Oblíbené jsou i filtry z balzového dřeva. Prodávají se ve dvou velikostech – 6 a 9 mm. Při koupi dýmky musí každý zvážit, zda ji chce mít na filtr či bez něj. Další hamletovskou otázkou je u dýmky chladicí systém. Ten je tvořen hliníkovou trubičkou nebo výliskem, na kterém se sráží dehet a kondenzáty z kouření. Někteří kuřáci chladič vyhazují, jiní pro něj naopak horují.

Text: Michaela Koláčková
Foto: Rostislav Čuřík

Post your comment

*

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.