Historie dýmek Peterson – 1950 – 1989 Období republiky

Posted by pipemagcz | Posted in Dýmky a výrobci dýmek | Posted on 06-08-2012

Dýmky Peterson1950 – 1989 Období republiky

Od roku 1950 až dodnes má již známka nápis „Made in the Republic of Ireland“ a má čtvercový tvar. Zatím se tato známka objevila, obecně vzato, ve třech liniích, ale ve dvou z nich byl nápis Republika zkrácený.

Během 50. a 60. let byla společnost Kapp & Peterson stále ve vlastnictví rodiny Kapp. V roce 1964 ale hlava celé společnosti, Frederick Henry (Harry) Kapp, odešel do důchodu.

V 60. letech Peterson ocejchoval všechny zlaté dýmky na podstavci, i když dýmky zjevně měli známky ve stříbře. Tato praktika se přestala používat na konci desetiletí, kdy už byly všechny stříbrné značky ocejchované.

V roce 1966 byl představený „Jubilejní“ čtvrtý cejch, který se používal jen ten jediný rok. Cejch měl připomínat padesáté výročí Velikonočního povstání z roku 1916. Design vypadal následovně – na cejchu byla ruka držící plamenný meč, v irském jazyce nazvaný „an cláiomh solais“, v horním pravém rohu pak byl uveden rok 1916 a v levém spodním rohu 1966. Claidheamh Soluis (ve starém irském hláskování) se toto psalo s písmenem Y. Tato velmi neobvyklá a speciální značka s datem se v poslední době stala hodně vzácnou, především proto, že se používala jen ten jeden rok. Proto sběratelé dýmek Peterson hodně vyhledávají dýmky právě s tímto označením.

Na přelomu let 1969 a 1970 se přestala vydávat značka „Made in England“, protože továrna založená v Londýně se v těchto letech zavírala. I přesto, že byl Peterson odjakživa hrdý na to, že je irským, nikoli tedy britským, výrobcem dýmek, nezdráhal se běh továrny v Londýně znovu v roce 1899 obnovit.

Dýmky Peterson vyrobené v Anglii ve skutečnosti překlenuly časové rozpětí mezi obdobím před vznikem republiky a mezi obdobím republiky.

V roce 1899 Peterson otevřel první ze série několika úspěšných obchodů v Londýně, který fungoval až do přelomu 60. a 70. let.
- 1899 – 53, ulice New Broad E.C.
- 1910 – 7, ulice Hills Pl., Oxford W.
- 1915 – 21, ulice Mortimer W.
Nakonec přestěhováno do čísla 74/77 v ulici White Lion, až do roku 1970. Anglická éra tedy bude, pro zjednodušení, od roku 1899 do roku 1970.

Známky Peterson používané v Londýně jsou:
- Made in England ve čtvercovém formátu
- Made in England v kruhovém formátu
- Made in London
- Made in London England
- jednoduché London England
- London Made over England ve čtvercovém formátu
- Great Britain

Harry Kapp zemřel 20. února roku 1972. Krátce poté, mezi lety 1973 a 1974, se společnost Kapp & Peterson spojila s firmou Tennant a Ruttle a jméno společnosti se proto změnilo na Peterson Tennant. Poté ji převzala společnost James Crean Ltd, ale výrobní zájmy a plány obou firem se později rozešly, proto se opět začalo prodávat pod původním historickým názvem společnosti, které znělo Kapp a Peterson.

Během 70. let měl Peterson velkou výstavu dýmek pro cestující v Shannon Airport Duty Free Shop. Dýmky byly vystaveny ve skříňce na podlaze, která měla rozměry zhruba 15 x 8 cm. V letištním obchodě Shannon se prodalo poměrně dost dýmek různé kvality, od základní série pro začátečníky Aran až po luxusní De Luxe Systems. Několik dýmek střední kvality mělo dokonce známku s nápisem „SHANNON“. Tyto známky se vydávaly jen a pouze pro dýmky, které se prodávaly na letišti Shannon a nemají proto nic společného s nynějšími sériemi Shannon.

Když se Irsko v roce 1973 přidalo do EEC (Evropské hospodářské společenství), dodal se na pravou stranu známky pro daný rok čtvrtý miniaturní cejch reprezentující keltský zlatý límec nalezený v oblasti Gleninsheen. Cejch měl písmeno F.

V roce 1975 Peterson vydal limitovanou edici nazvanou Centennial Limited Edition, která měla reprezentovat období mezi lety 1875 až 1975. Dýmky Peterson Centennial se prodávaly k oslavám 100. výročí výroby dýmek značky Peterson. Vydaly se tenkrát dvě dýmky, 100 kusů od každého tvaru, prvotřídní stříbrné dýmky se stříbrným prstýnkem a prohnutým tvarem 69, obě dvě bylo možné koupit i samostatně.

V roce 1979 a 1980 Peterson vydal limitovanou edici se zlatým prstýnkem nazvanou Mark Twain. Dýmky měly čísla od 1 do 400. Dýmka však získala tak neuvěřitelnou popularitu, že se nakonec jejich množství zvedlo na rovných 1 000 kusů. Tyto dýmky se původně prodávaly za zhruba 350 $. Prodej měl obrovský úspěch, což v roce 1981 vedlo k produkci dalších dýmek. Poptávka byla opravdu velká, edice Mark Twain číslo dvě vyšla se stříbrným prstýnkem, přičemž dýmky byly číslované opět od 1 až do 1000 a každá z nich byla zabalena v dárkovém balení. Některé z dýmek vyšly i s limitovanou edicí cínové sošky slavného autora. Peterson poté pokračoval v produkci nelimitovaných verzí dýmek Mark Twain, tentokrát už bez čísel. Tato produkce trvala od roku 1983 do roku 1989.

V roce 1985 pak vyšla třetí číslovaná limitovaná edice 1 000 dýmek, které vyšly k oslavě 150. výročí narození slavného spisovatele (1835 – 1985). Tyto dýmky měly zlatý prstýnek a prodávaly se ve speciální dárkové krabičce, která měla tvar Twainovy knihy. Nakonec musela zjevně vyjít ještě čtvrtá edice dýmek Mark Twain, protože existují důkazy o dýmkách Mark Twain se stříbrným prstýnkem z 90. let.

V roce 1988 se Peterson rozhodl vydat speciální sériovou edici Millennium Edition dvou dýmek, která oslavovala 1 000 let od založení města Dublin (988 – 1988). Cejch měl písmeno C.

Spolupráce s továrnou Peterson Manx (Laxey) na ostrově Isle of Man ustala okolo roku 1981. Tehdy se produkce všech afrických dýmek z mořské pěny přesunula do Dublinu, kde výroba pokračovala až do roku 1986.

1987 je rokem, kdy vyšla poprvé série dýmek Sherlock Holmes. Pravděpodobně se jedná o nejznámější dýmkovou sérii Peterson.

„Původní“ série byla představována po částech, každých 6 měsíců se na trhu objevil nový tvar, dokud se takto nepředstavilo všech 7 nových dýmek. Stejný postup se pak použil i u další série dýmek nazvané Return of Sherlock Holmes.

Druhá edice byla nazvána „The Return of“  a byla založena na úspěchu „the Original“. Tenkrát vyšlo sedm nových tvarů a navíc jeden speciální dřevěný stojánek. Vše bylo naprosto podobné prvnímu vydání, dýmky měly hlavičky o velikosti XL a zdobil je úžasný stříbrný prstýnek se známkou SH.

V tom samém období vyšla i miniaturní nápodoba dýmek Sherlock Holmes. Série dýmek se jmenovala „Junior“ Sherlock. Jednalo se o dýmky s menší hlavičkou, které byly celkově zhruba o třetinu menší než originály. Tvar byl ale stejný.

Post your comment

*

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.